Csapágy

Csapágy

Hogyan cseréljük le a csapágyat?

2022. október 17. - Pandora02
A kerékpártól egészen a hatalmas ipari gépekig számos berendezés tartalmaz csapágyat. A csapágyak különböző formában és méretben alkalmazhatóak az ipari gépek alkatrészeként. A csapágyak olyan gépelemek, melyek csak egy bizonyos mozgás támogatására képesek, olyan gépekben melyek statikus és dinamikus terhelés alatt állnak. A hosszú élettartam érdekében érdemes prémium minőségű csapágyat választani. Minden esetben véges a csapágyak élettartama és eljön az a pont, amikor le kell cserélni. 
Mikor kell lecserélni a csapágyat?
A legfeltűnőbb jele az elhasználódott csapágynak a hang. Jellegzetes zörgő hangja jelzi, hogy eljött az ideje a cserének. Gyakran előfordulhat, hogy a csapágy a tengelyre szorul és a leszedése összetett lehet még egy szerelő számára is. Íme néhány megoldás, mely segíthet a csapágy eltávolításában. 
  1. Csapágylehúzó
Különböző méretekben lehet beszerezni barkácsüzletekben és szerszámboltokban. Egyszerű működésű szerszám mely többféle változatban kapható. Létezik hidraulikus csapágylehúzó, karos csapágylehúzó mely 2 és 3 körmös változatú, illetve kapható készletben többféle funkcióval ellátva. A szerszám közepén található egy menetes szár, aminek a hegye beleilleszkedik a tengelyen lévő mélyedésbe, amin a csapágy található, ennek köszönhetően stabil helyzetben marad és meggátolja az elmozdulást. Amint a szerszám középre illeszkedett, a körmöket be kell akasztani a csapágy külső gyűrűjébe, majd a menetes szár tekerésével elkezd leoldódni a csapágy. Érdemes figyelni folyamatosan a csapágy mozgását, viselkedését, ugyanis előfordulhat, hogy nem indul meg. Normál esetben ez a megoldás gond nélkül működik.
  1. Préselés
Vannak olyan csapágyak, melyeknek az össze- és szétszerelése is nagyobb, egyenletes erőt igényel. Ebben az esetben a csapágylehúzó nem a legjobb megoldás. A csapágyegységet egy erre kialakított présbe helyezik és a csapágy lehúzóval ellentétben, nem a csapágyat érinti az erőhatás, hanem a tengelyt nyomja ki a csapágyból. Fontos, hogy nagy figyelemmel végezzük a feladatot annak érdekében, hogy a tengely ne sérüljön.
 
Ezek azok az eljárások, melyek szakszerűen és biztonságosan elvégezhetőek. Semmiképp sem ajánlott kéziszerszámokkal eltávolítani a csapágyat! Előfordulhat, hogy találkozhatunk olyan csapágyakkal is, melyek viszonylag egyszerűen eltávolíthatóak, de a másik véglet megnehezítheti a munkafolyamatot. A helytől, használattól és környezettől függ, hogy a csapágy rászorul-e a tengelyre. A mezőgazdasági gépek csapágyait érheti sár, víz, föld, valamint különböző ütődések, ennek hatására nagyobb eséllyel lép fel korrózió, ami megkönnyíti a csapágy tengelyre szorulását. 

A bejegyzés trackback címe:

https://csapagyak.blog.hu/api/trackback/id/tr1017955920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása