Csapágy

Csapágy

Mire használják az ékszíjat?

2022. szeptember 27. - Pandora02

Az ékszíj a hajtástechnikai elemek között kiemelkedő szerepet tölt be. Az ékszíj a járművekben található berendezések, mint az áramtermelő generátor, a szervo, valamint a klíma meghajtására szolgál. Ezzel biztosítja az elektronikus rendszerek töltését. Tehát az ékszíj meghibásodása komoly következményekkel járhat és nagy anyagi veszteséggel. Némely kocsiban 2-3 ékszíj is megtalálható és az ékszíj elszakadása balesetveszélyes is lehet, attól függően, hogy melyik alkatrész az érintett. Az ékszíj strapabíró gumiból készül, idővel azonban megnyúlik és elkopik. Az élettartama több dologtól függ: környezeti hatások, sebesség, hogy túl laza vagy túl feszes.

ekszij.jpg

A szervo meghibásodása során először talán nem is észleljük a problémát, egészen addig amíg nem kell kanyarodni. A generátor meghibásodásánál a töltés szűnik meg, így az akkumulátortól függ, hogy a gépjármű meddig képes haladni. Az ékszíj önmagában nem nagy tétel, de a kár, amit okozhat már igen. Fontos gyakran ellenőrizni, mert az elszakadt ékszíj más alkatrészekhez csapódhat, illetve feltekeredhet, ezzel többszörösére növelve a kárt. Az ékszíj cseréje szaktudást és megfelelő célszerszámot igényel. A rendszeres ellenőrzés mellett a laza vagy kopott ékszíj okozta zajok, rezgések és zörejek jelezhetik az ékszíj kopását.

Ha az ékszíj túl feszes vagy laza! 

A túl feszes ékszíjat nem lehet észrevenni, már csak a következményeit. Megfelelő esetben a túl feszes ékszíj nem okozhat problémát, mert addigra megnyúlik mire károsodást okozhat viszont, ha nem, akkor a motor irányából zörgő hang hallatszik. A túl laza ékszíj könnyen felismerhető, ugyanis a motor indításakor visító hang hallatszik. A laza ékszíj erőteljesebben kopik, illetve a generátor töltése is ingadozhat ennek hatására, amitől az akkumulátor hamarabb lemerülhet. A laza ékszíj a hűtési berendezésnél is komoly károkat okozhat. A megfelelő hűtés nélkül túlmelegedhet a motor és felforrhat a hűtővíz.

A legtöbb hibát a nem megfelelő karbantartás okozza. Könnyen elkerülhetőek ezek a meghibásodások, ha rendszeresen és megfontoltan foglalkozunk a karbantartással.

A bejegyzés trackback címe:

https://csapagyak.blog.hu/api/trackback/id/tr6217941350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása