Csapágy

Csapágy

Milyen típusú görgőscsapágyak vannak?

2022. szeptember 21. - Pandora02

A görgőscsapágyak az egyik legelterjedtebb csapágytípusok és felépítését tekintve egy belső és külső gyűrűből áll, melyek között a gördülő testek csökkentik a súrlódást. Nagy teherbírásúak és átlagos felhasználás mellett kis karbantartást igényelnek, valamint hosszú élettartamúak a megfelelő kenőanyagnak köszönhetően. 

letoltes.jpg

Tűgörgős csapágy: Az ipar számos területén kerülnek felhasználásra a különféle tűgörgős csapágyak, melyek hozzájárulnak a hatékonysághoz. Legyen szó gyárak különböző berendezéseiről vagy az autóiparról, minden esetben elengedhetetlen a megfelelő csapágy használata. A tűgörgős csapágyakat általában olyan helyeken alkalmazzák, ahol a beépítési hely kisebb. De a kis keresztmetszet ellenére a tűgörgős csapágyak strapabíróak.

Hengergörgős csapágy: A hengergörgős csapágyakat olyan helyen alkalmazzák, ahol nagy a radiális terhelés, valamint magas a fordulatszám, emiatt a csatlakozó alkatrészeknek pontos előállítást és szerelést kell kapniuk. Léteznek olyan hengergörgős csapágyak is melyeknek nincs kosárszerkezete, ennek köszönhetően több görgőt lehet elhelyezni a csapágyban, így növekszik a terhelhetőség.

Kúpgörgős csapágy: A kúpgörgős csapágyak a bennük található gördülőelemről kapta a nevét. A külső és belső gyűrűjének a futópályája, valamint a köztük elhelyezkedő görgők is kúpos kialakításúak. A kúpgörgős csapágyak kivitelezésének köszönhetően képesek egyidejű radiális és axiális terhelés felvételére is. A teherbíró képességét az érintkezési szög határozza meg.

Hordógörgős csapágy: A hordógörgős csapágyak nem szétszedhetőek és készülhetnek kúpos, illetve hengeres furatú belső gyűrűvel, valamint különböző kosárszerkezettel. Nagy előnye, hogy képes a radiális és axiális terhelés felvételére.

A bejegyzés trackback címe:

https://csapagyak.blog.hu/api/trackback/id/tr1917936450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása