Csapágy

Csapágy

Mi a csapágyak célja?

2022. október 17. - Pandora02

A csapágyak legfőbb feladata, hogy meggátolják a közvetlen súrlódást két mozgásban lévő fém elem közt, ezzel lényegében megakadályozva a súrlódást a nagy hőtermelést és nagy kopást. Az energiafogyasztás is csökken ezáltal, mivel a csúszó mozgást az alacsonyabb súrlódású gördülés váltja fel.  

Gördülőcsapágyak

A gördülőcsapágyak görgőket vagy golyókat tartalmaznak és arra használják, hogy megkönnyítsék az alkatrészek szabad forgómozgását. A gördülő súrlódás nagysága alacsonyabb, mint a csúszó súrlódás. Még, ha lineáris mozgást szeretnénk elérni, akkor is könnyű a forgó mozgást csúszó mozgássá alakítani, mint ahogy ezt teszik pl a szállítószalagoknál is. A mozgás lineáris ugyan, de a hajtóberendezést gördülőelemekkel teszik lehetővé. A gördülőcsapágyak kisebb súrlódással képesek hordozni a terhelést. A gördülőcsapágyakat két csoportra lehet osztani: golyóscsapágy és görgőscsapágy. 

Golyóscsapágy

A csapágyak között a golyóscsapágyak az egyik legelterjedtebbek. A golyóscsapágyak alacsony súrlódást biztosítanak a gördülés során, de a teherbíró képességük korlátozott, ennek oka a golyók és a gyűrűk közötti kis érintkező terület. Az alkalmazástól függ, hogy milyen golyóscsapágy közül lehet választani.

 A golyóscsapágyak előnyei: 

-Kopásállóság 

-Kevés kenés igény

-Alacsony súrlódás, alacsony energiaveszteség 

-Könnyen cserélhető

-Hosszú élettartam 

A golyóscsapágyak hátrányai:

-Viszonylag hangos

-Nehezen bírja a nagy súlyokat 

Mivel a golyóscsapágyaknál kicsi az érintkezési pont, ezért kisebb a súrlódás. Az ellenállás leküzdése is kisebb, így könnyebb nagyobb sebességet elérni ezekkel a csapágyakkal. 

Görgőscsapágyak

 A görgőscsapágyak henger alakú elemeket tartalmaznak. Görgőnek nevezhetünk minden olyan elemet, aminek hossza nagyobb, mint az átmérője. Mivel a külső és belső gyűrűvel pont helyett vonalban érintkezik, ezért nagyobb terheket képes felvenni a golyós csapágyakkal ellentétben. A  terhelés típusától és mértékétől függ, hogy milyen görgőscsapágyat választunk.

Görgőscsapágy előnyei:

-Alacsony súrlódás

-Könnyű a karbantartása

-Ellenáll a nagyobb radiális és axiális terheléseknek

-Kisebb rezgéssel jár

Görgőscsapágyak hátrányai:

-Drágábbak

-Zajosak

A görgőscsapágyaknak nagyobb az érintkezési felülete, ezáltal egyenletesen osztják el a terhelést.Jobban ellenállnak a nagyobb erőknek és kevésbé hajlamosak a meghibásodásra. Érdemes alacsonyabb sebességen alkalmazni, nagyobb a súrlódás, ami magasabb hőmérsékletet eredményez, így gyorsabb a kopás is. 

Siklócsapágyak

A siklócsapágy a csapágyak legszimplább típusa. Egyszerű kialakításúak, általában egy felületből áll, nem tartalmaz gördülőelemeket. A siklócsapágy gyakorlatilag egy tengelyre szerelt hüvely, ami illeszkedik a furatba. A siklócsapágy tömör, olcsó, könnyű és nagy a teherbíró képességű. A gördülőcsapágyakhoz képest a siklócsapágy egy olajrétegen csúszik, nem pedig gördülőelemeken. A siklócsapágyakat forgó, csúszó, oszcilláló mozgáshoz használják.Képes többirányú mozgásra, a statikus és dinamikus terhelés felvételére. Gyakran alkalmazzák az autóiparban, mezőgazdaságban illetve az építőiparban. A gömbcsukló szintén siklócsapágy, ami két részből áll, egy külső és egy belső gyűrűből. Bár hasonlít a gördülőcsapágyakhoz, de a két gyűrű között nincs gördülőelem. 

A bejegyzés trackback címe:

https://csapagyak.blog.hu/api/trackback/id/tr1817954300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása