Csapágy

Csapágy

Gördülőcsapágyak

2022. október 14. - Pandora02
gördülőcsapágy az egyik leggyakrabban alkalmazott gépalkatrész, ami szinte valamennyi forgómozgást végző gép és berendezés nélkülözhetetlen eleme. A különböző kialakítású gördülőcsapágyakat a XIX. század második felében, illetve az 1900-as évek elején fejlesztették ki. Elterjedésük azonban az erre specializálódott gördülőcsapágy-gyártó üzemek kialakulásával indulhatott meg, amikor a gördülőcsapágyak gyártását elkezdték jó minőségű és nagy tisztaságú anyagból, valamint nagy pontossággal kezdték gyártani, ezzel biztosítva a csapágy terhelés legkedvezőbb feltételeit.
 
Napjainkban már rendszeresen alkalmazunk olyan eszközöket, melyekben csapágy található. A  legelső ilyen eszköz, ami legelőször az ember eszébe jut az a gépjármű, de ugyanúgy igaz ez a motorkerékpárokra és a hagyományos kerékpárokra isBármilyen ipari területet nézünk a csapágy egy olyan alkatrész, amely elengedhetetlen a működéshez. A háztartási berendezésekben sem idegen a csapágy jelenléte. Gondolva itt olyan mindennapi gépekre, mint pl. mosógép, mikró, porszívó, hűtő és egyéb eszközök.

Mivel a csapágy mozgást végez, terhelődik, használódik, így még az optimális karbantartás mellett is eléri egy idő után élettartama végét. A csapágy élettartam minden esetben véges, de a felhasználási idő függ a karbantartástól, összeszereléstől és a használat jellegétől. Annak érdekében, hogy az élettartamot kimaxoljuk, érdemes felső kategóriás minőségi csapágyakat alkalmazni, szakszerűen beszerelni és megfelelő összetételű, prémium minőségű kenőanyagokat használni.
 
De mi történik, amikor egy csapágy elromlik, elkopik és elérkezik a cserének az ideje?
Talán az egyik legjellegzetesebb ismertető jegye egy meghibásodott csapágynak a zaj. Jellegzetes zörgő hangja egyértelműen jelzi, hogy ideje lecserélni. Ez a hang használat közben észlelhető, mely különösebb ellenőrzés nélkül is észrevehető. A másik egyértelmű jele a kotyogás. Járműveknél pl. a kerék levegőbe emelésével azonnal észlelhető, a kerekek nem megszokott mozgása.
 
Gyakori jelenség, amikor a csapágy a tengelyre rászorul.
A tengelyre szorult csapágy eltávolítása egészen bonyolult feladat lehet még egy szakképzett szerelő számára is, de talán nagyobb kihívást jelenthet azok számára, akik egy házkörüli gépet szeretnének maguk megjavítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://csapagyak.blog.hu/api/trackback/id/tr417954210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása