Csapágy

Csapágy

Hogyan kerülhetjük el legkönnyebben a csapágy meghibásodásokat?

2022. október 14. - Pandora02
A csapágyak kiemelkedően fontos szerepet töltenek be a gépipariban, ugyanis a csapágyak biztosítják a forgó alkatrészek gördülékeny munkavégzését. Több tényező okozhatja a csapágyak meghibásodását, éppen ezért érdemes a következőkre odafigyelni.
  •  Megfelelő tárolás és beszerelés
Amennyiben a csapágy nem azonnal kerül beszerelésre, akkor érdemes az eredeti csomagolásában, vízszintesen, lehetőleg száraz helyen tárolni. A beszerelés előtt érdemes utánajárni az adott csapágy beszerelésének menetéről, ugyanis csapágy típustól függően változhat a beszerelés menete.
  • Ügyeljünk arra, hogy ne terheljük túl a csapágyat
Fontos a csapágy kiválasztásánál, hogy minőség szempontjából lehetőleg azonos csapágyat válasszunk és ne cseréljük ki egy olcsóbb, kevésbé strapabíró csapágyra, mert nagyobb kárt és anyagi veszteséget generálhat a beszerelése, illetve ha eltörik a csapágy, akkor károsodást okozhat a gép más alkatrészeiben is.
  • Szennyeződés elleni védelem
Nagy kárt okozhat a csapágyakban, a bele kerülő szennyeződés, ugyanis a bele kerülő szennyeződések tovább növelhetik a súrlódást, ami a csapágy idő előtti tönkremenetelét okozhatja. Vizsgáljuk meg a csapágy működési körülményeit és ehhez mérten válasszuk ki azt a csapágyat, amely megfelelő minőségű védőlemezzel van felszerelve.  
  • Korrózió elleni védelem
Már azzal is csökkenthetjük a korrózió kialakulásának mértéket, ha a beszerelés alkalmával kesztyűt viselünk, így csökkentjük annak az esélyét, hogy a kezünkről por vagy izzadság kerüljön a csapágyba. A korrózió előfordulását a nagy mértékű nedvesség okozhatja. A korrózió kialakulását megelőzhetjük a megfelelő rozsdásodásgátló kenőanyagok alkalmazásával.
  •  Megfelelő kenés
Mielőtt kiválasztanánk a csapágyhoz a kenést, figyelembe kell venni a sebesség nagyságát és a hőmérsékletet is, mivel a kenőanyagok elvezetik a hőt és csökkentik a súrlódást. Ha nem megfelelő a kenés a mennyisége, akkor a csapágy idő előtt tönkre mehet, illetve itt is fontos, hogy elkerüljük a csapágyba kerülő szennyeződéseket. 

A bejegyzés trackback címe:

https://csapagyak.blog.hu/api/trackback/id/tr3917954172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása