Csapágy

Csapágy

A csapágy felhasználása!

2022. szeptember 20. - Pandora02

A csapágyak ugyan kis alkatrészek, mégis elengedhetetlen részét képzik a gépek, illetve különböző berendezések üzemeltetésében. A csapágyak azon gépelemek, melyek a különböző forgó alkatrészek és tengelyek alátámasztására szolgálnak. A csapágyak az alkalmazásuk során jelentős terhelést vesznek fel, amely lehet sugár irányú (radiális) és tengelyirányú (axiális) terhelés. Két fajta csapágyazási módszert különböztethetünk meg, az egyik a gördülőcsapágy a másik a siklócsapágy.

Abban az esetben beszélhetünk gördülőcsapágyról, ha a mozgó felületek közé gördülő testeket helyezünk, ha az érintkező elemek valamilyen kenőanyagon vagy egymáson csúsznak, akkor siklócsapágyról beszélhetünk. A gördülőcsapágyak felépítése egy külső és belső gyűrűből, gördülőtestekből és kosárból áll. A gördülőtesteket két csoportba oszthatjuk, golyókra és görgőkre. A görgők pedig lehetnek hengergörgős, kúpgörgős, tűgörgős és hordógörgős.

Gördülőcsapágy

A gördülőcsapágyak előnyét képezi, hogy gyorsan cserélhetők, nem nagy a kenőanyag igénye, megfelelő zsírozással hosszú élettartamú lehet. Hátránya, hogy kényes a szennyeződésekkel szemben és hangosabb a siklócsapágyhoz képest.

Siklócsapágy

Nagy a teherbíró képességük, csendesebb a gördülőcsapágyhoz képest, szerelése egyszerűbb, olcsóbb, ellenállóbb a szennyeződésekkel szemben. Hátránya, hogy több karbantartást és kenőanyagot igényel és nagy a súrlódási tényező.

Mi alapján választjuk ki a csapágyat?

A csapágy kiválasztása során figyelembe kell vennünk a terhelés mértékét és az élettartamot, de ez önmagában kevés. A következő szempontokra érdemes odafigyelni.

  • milyen irányú a terhelés: axiális vagy radiális, esetleg mindkettő
  • mekkora a fordulatszám
  • mekkora a terhelés
  • milyen kenőanyag szükséges
  • milyen kivitelű: nyitott vagy zárt

A csapágyakat milyen területeken használják?

-Gépjárművek: fékek, sebességváltó, ülésrendszer, elektromos ablakok, üzemanyagrendszer

-Háztartási gépek: légkondicionálók, kávéfőzők, mosógépek, ventilátorok, fűnyírók

-Ipari berendezések: varrógépek, ipari járművek, mezőgazdasági gépek, egészségügyi berendezések

A bejegyzés trackback címe:

https://csapagyak.blog.hu/api/trackback/id/tr3217935824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása