Csapágy

Csapágy

Siklócsapágy

2022. szeptember 29. - Pandora02

A siklócsapágy a csapágyak egyik főbb típusához tartozik. Egyszerű szerkezetű. A siklócsapágy alkalmazása során a tengely és a csapágy felülete elsiklik egymáson, vagy valamilyen olajrétegen. Egyik nagy előnye, hogy könnyen gyártható és javítható, valamint a nagyobb csúszófelületnek köszönhetően csökken a rezgés és a zaj, ezért csendesebb a gördülőcsapágyakhoz képest. Hátránya, hogy nagyobb a súrlódás és a kopás.

Milyen típusú siklócsapágyak vannak?

Persely: A gördülő csapágyakkal szemben a perselyek olcsóbb, egyszerűbb a szerelésük, gyártásuk és javításuk. Továbbá laza tűrésűek és a szennyeződésekkel szemben is ellenállóbak, nagy teherbírású és bármely méretben gyártható. A legegyszerűbb kialakítású hüvely alakú csapágyak, többféle anyagból készülhetnek. A teljes mértékig fémből készült csapágyak súrlódása alacsony, de nagyobb sebességnél zörgést okozhat. Különleges esetekben és speciális anyagból készítve kenés nélkül is üzemeltethető. Hátránya, hogy nagyobb a súrlódás, illetve több karbantartást és nagyobb mennyiségű kenőanyagot kíván. A hengeres csapágyak radiális terhelés felvételére alkalmasak, míg a peremes hüvelyes csapágyak axiális terhelés felvételére alkalmasak. A perselyek kialakítása egyszerű, de a teljesítményüket és a funkciójukat az anyag minősége befolyásolja. A bronz perselyek tartós és hosszú élettartalmúak, nehezen deformálódnak és korrodálódnak, azonban több kenést igényelnek így több karbantartásra van szükségük. A műanyag perselyek olcsóbb, alacsony súrlódású és kevés karbantartást igényel. Nem áll fenn a rozsdásodás veszélye, így nedves környezetben is használhatóak.  

Gömbcsukló: A gömbcsukló kialakítása igen egyszerű. A gömb lényegében egy csapágy, ami egy ellendarabba, csapba csatlakozik, aminek szára gyakorta menetes, hogy egy gépbe vagy berendezésbe csavarható legyen. A gömb laza illeszkedésű, ennek köszönhetően tud forogni a tokban, de a belső gyűrű megakadályozza, hogy az ellendarab elengedje a gömböt. A gömbcsuklónak két módosított változata van, ami nem más, mint az összekötő elem a gömb és a tok között, ami lehet rugó vagy egyéb csatlakozási módok. A rugó csökkenti a vázban mozgó golyó okozta vibrációt. A másik ilyen módosítás a teljes tömítés. A tömítést tartalmazó gömbcsuklók kizárják a folyadékot és a belsejükben kenés található. Ez az illesztési típus kevesebb karbantartást igényel, de a tömítés törése esetén az egész egységet ki kell cserélni. Az általános gömbcsuklók nyitottak és kenést igényelnek, kenés nélkül a gömb elkezd korrodálni és elromlik.

A bejegyzés trackback címe:

https://csapagyak.blog.hu/api/trackback/id/tr2217942916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása